Zijn online virusscanners betrouwbaar?

 

verschillende virusscanners

 

Veel mensen gebruiken naast hun normale virusscanner ook steeds vaker online virusscanners zo als bijvoorbeeld de online scanner van Bitdefender . Dit om bijvoorbeeld het systeem eens door een andere scanner te controleren of om extra bevestiging te krijgen dat hun systeem schoon is. Ook zie je steeds meer mensen alleen de online virusscanners gebruiken. Zijn de online virusscanners hier al betrouwbaar genoeg voor en te gebruiken in plaats van de normale scanners? De online virusscanners nader bekeken.

Bij de meeste online scanners kun je het complete systeem laten controleren op virus infecties. Doordat de virusscanners vanuit een andere plek beschikbaar worden gesteld hoef je je zelf dus niet druk te maken over het updaten van de scanner. Dit wordt van zichzelf geregeld en hierdoor beschikken de online virusscanners automatisch over de nieuwste updates. Op die manier zijn ze bestand tegen de laatste virussen die inbreuk willen maken op je systeem. Dit vergroot de betrouwbaarheid enorm.

Veel mensen zijn op de hoogte van het nut van online virusscanners. Zij maken dan ook veelvuldig gebruik van deze dienst. Zo kun je de deze tools gebruiken als extra test voor je systeem. Aan de hand van de uitslag kan je dan onder andere bepalen of je huidige scanner nog wel toereikend is en genoeg virussen onderschept. Aan de andere kant gebruiken veel mensen de web based antivirus ook als hulpmiddel voor een second opinion.

Bijvoorbeeld in het geval dat je problemen ondervindt tijdens het computer gebruik. Je besluit hierop je geïnstalleerd virusscanner te starten. Nadat deze je systeem heeft gecontroleerd komt hier niets opvallends uit. Toch blijf je nog met dat nare gevoel zitten dat er wel degelijk iets met je computer aan de hand is, bijvoorbeeld dat het veel langzamer werkt dan voorheen. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om van de online virusscanners gebruik te maken. Op die manier weet je zeker dat er echt niks op je systeem te vinden is, of dat je huidige scanner het niet onderschept.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk als je standaard virusscanner wel iets gevonden heeft, maar dat je een tweede test wilt draaien om te kunnen concluderen wat het nu precies is en of het wel echt zo schadelijk is. Dit in het geval je per ongeluk te veel verwijderd, wat eigenlijk geen grote dreiging was. In sommige gevallen geven de virusscanners een zogenoemde false flag. Dit is een onschadelijk bestand wat toch als virus of malware wordt gezien. Het zou zonde zijn om dan een gezond bestand toch te verwijderen van je systeem terwijl dit niet nodig is.

 

Online virusscanners als vervanger

De online virusscanners hebben één groot minpunt, waardoor ze eigenlijk niet als vervangers voor de huidige scanners kunnen worden gezien. Dat minpunt is dat ze niet op je systeem staan geïnstalleerd en hierdoor dus ook niet op de achtergrond kunnen scannen. De virusscanners die je geïnstalleerd hebt staan op je computer of tablet / smartphone zijn altijd op de achtergrond bezig om je computer te beschermen en je te waarschuwen als er dreigingen zijn gevonden. Doordat je de online virusscanners actief op moet zoeken en aan moet zetten, beschikken zij niet over deze functie. Hierdoor zijn de online virusscanners nog niet geheel als vervangers te gebruiken. Simpelweg omdat je systeem niet beveiligd is als je de online virusscanners niet aan hebt staan.

Online virusscanners zijn dus vooral toe te passen als aanvulling op je huidige beveiligingsprogramma’s. Hierdoor ben je in staat om zaken uit te sluiten en zo beter op de hoogte te zijn van je beveiliging en of je huidige programma nog wel genoeg onderschept. Op deze manier word je minder snel het slachtoffer van virussen. Wees er ook zeker van dat je een van de beste virusscanners uitzoekt zo dat je niet achter het net vist.