Een computer virus, wat is dat nu eigenlijk?

Als je een korte omschrijving van een computervirus zou maken dan kun je dit doen door aan te geven, dat het om een stuk code gaat welke zich continu vermenigvuldigd en in alle gevallen slecht is voor de computer of het device. Zelfs al zou een virus alleen nog maar een bestand vermenigvuldigen, dan is het al schadelijk voor de pc. Er wordt dan immers onnodig veel schijfruimte en ook onnodig veel geheugen gebruikt. Het ergste is echter niet het vermenigvuldigen van een bestand op de computer. Het is erger, dat het ook bewust schade aanbrengt op de computer.

Er zijn volop verschillende soorten virussen in omloop. Zo zijn er virussen welke de systeembestanden overschrijven en weer anderen welke ervoor kiezen om de hele harde schijf te gaan formatteren. Hierna ben je dan natuurlijk alles kwijt wat er op de harde schijf stond. Het is daarom slim en goed om continu een backup te maken en deze in de cloud te plaatsen of op een externe harde schijf of USB drive. Het is vaak moeilijk om zonder een backup alle gegevens weer terug te kunnen halen. Een backup kan je helpen om de gegeven weer op de plek terug te zetten. Jaren geleden werden virussen vooral verspreid door diskettes en floppy’s. Het is vaak moeilijk om het allemaal terug te krijgen. Nu zijn het natuurlijk de virussen welke zich verspreiden door de vele virussen via de mail en via het internet. Websites welke besmet zijn met virussen zoeken op je computer een beveiligingslek en maken daar gebruik van. De virussen worden in een aantal groepen opgesplitst.

Er zijn opstart sector virussen welke ook wel bootsector virussen worden genoemd. De opstart sector bevat verschillende informatie over de bestanden structuur en ook de informatie over het opstarten van de computer. Het vervelend van dit soort virus is dat het al actief is nog voordat andere bestanden gestart zijn. Dus nog voordat de virusscanner actief is, is het virus al actief. Hierdoor is het moeilijk om het virus dan ook nog een keer op te pikken.

De file infectors worden ook wel bestand virussen genoemd. De groep virussen verpreid zich door de eigen code te kopiëren naar een andere file of bestand om zo het bestand ook uit te laten voren of de virus code uit te laten voeren. Dit is een groep van virussen welke de .com en de .exe bestanden infecteert en zich op die manier snel verspreiden kan.

Ook zijn er macro virussen welke gebruikt worden in de bestanden van Microsoft Office (Word, Excel en bijvoorbeeld Powerpoint). De macro laat de computer specifieke taken uitvoeren. Het macro virus is minder gemakkelijk op te sporen door mallware bestrijding programma’s. Het is eigenlijk alleen mogelijk om te kijken of bestanden nog een keer zijn aangepast, nadat je ze hebt gebruikt.

Het Paard van Troje en de Trojaanse Paarden! Natuurlijk wijst dit virus naar het houten paard waarin manschappen zich verstopten om zo de stad Troje in te komen en te veroveren. Het bestand van het virus werkt op dezelfde manier. Het bestand verstopt zich zonder, dat je het ziet. Wanneer het bestand is aangekomen dan zal het vervolgens zijn werk gaan doen en het virus zal zich dan gaan ontpoppen. Het is een virus welke zich trouwens niet kloont of verdubbelt.

De virus imposter is een bestand wat een bestand op de computer een specifieke taak uit laat voeren. Het is niet echte en virus. Het is mogelijk om bijvoorbeeld meerdere schermen op het scherm te laten komen of om een programma op te laten starten wat je niet meer kunt stoppen.

Een worm is ook een naar virus. Het is een programma wat zonder tussenkomst en zonder hulp van een ander zich kan verspreiden. Een worm wordt altijd via de mail verspreidt. Er zit altijd een geïnfecteerde bijlage bij waardoor een worm een mail stuurt naar iedereen in het adressenboek. Natuurlijk zit daar een soortgelijke bijlage bij. Deze verzonden mails zijn trouwens niet weer te vinden in de verzonden items map van je mailprogramma. Het onderwerp is vaak de enige indicatie van een mail waardoor je het kunt herkennen.

Een hoax is een soort van grap. Het gaat meestal om een mailtje om een bestand van de computer te halen, omdat het een virus zou zijn. Vaak geeft men aan dat het bestand niet herkend kan worden door de grote virus programma’s en virus scanners. Het is dus nodig om het bestand handmatig weg te halen. Het gaat vaak om een windows bestand wat essentieel is en origineel en helemaal geen bedreiging vormt voor de computer of de bestanden. Het is goed om te informeren bij anderen om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn om te ontdekken of de inhoud van de mail correct is.

Beperk de schade met een virusscanner

De oplossing om al deze vervelende situaties te voorkomen is eigenlijk heel gemakkelijk. De meest extreme maatregel is om geen internet verbinding te gebruiken. Op deze manier komen ze immers meestal binnen. Ook is het goed om geen usb stick in de computer te gebruiken of een floppy of andere externe schijf. Het is alleen op die manier mogelijk om virussen van de computer te weren. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor het niet openen van mailberichten met een bijlage. Een mail met een bijlage moet je eerst goed scannen om dan te gaan gebruiken. Vervolgens kun je ook de mails niet openen van onbekende mailadressen. Het is natuurlijk geen optimale oplossing. Wat als iemand een goede bijlage stuurt en jij deze niet opent of gewoon verwijderd.


Het installeren van een virusscanner is natuurlijk een must. Het is belangrijk om een goede virusscanner te hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om alles up to date te houden. Wekelijks komen er eigenlijk virussen bij op de computer en op het internet. Het is belangrijk om te zorgen, dat ze allemaal buiten de deur van je computer blijven. Het is ook belangrijk om op een eenvoudige manier en een gemakkelijke manier meerdere scans van de hele computer te kunnen doen.

Met een virusscanner is het ook mogelijk om alle bestanden te scannen welke via de mail, msn, cd rom, dvd of sub stick op je computer zulle komen. Op verschillende websites kun jij virusscanners vergelijken. Ook kun je er voor kiezen om een cloud antivirusscanner te nemen.

Het is natuurlijk mogelijk, dat een nieuw virus langs de virusscanner glipt om zo alsnog een virus op je computer te bezorgen. Iets wat natuurlijk wel jammer is. Het is ook belangrijk om natuurlijk een goed pakket te kiezen voor de virusscanner. Alleen op virussen scannen op de computer is niet meer voldoende. Het is ook belangrijk om malware, spyware en de Trojaanse paarden buiten de computer te houden. Het is daarom ook belangrijk om de bestanden eerst goed te controleren, voordat je ze opent. Een goede firewall is ook een belangrijk onderdeel om de virussen buiten de deur te houden.

%d